This is some text inside of a div block.
July 19, 2022

Hoe start ik als ZZP bemiddelaar?

Wil je aan de slag als ZZP bemiddelaar? Dan is dit artikel een handig opstapje voor jou! Je kunt het eigenlijk zien als twee zaken, die we beiden gaan behandelen. Om te beginnen het ZZP-stuk en ten tweede het stuk ‘bemiddelaarschap’. Lees je mee?

Hoe word ik zzp’er?

ZZP’er is de afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Dit betekent kort gezegd dat je ondernemer bent en alleen werkt. Je hebt geen personeel in dienst, maar kunt natuurlijk wel met anderen samenwerken. Dit is zelfs essentieel, want je zult als bemiddelaar toch opdrachtgevers en opdrachtnemers aan elkaar moeten koppelen. Maar goed, dat deel volgt straks!

Het ZZP’er worden begint vaak met een idee, een plan. Je kunt natuurlijk als een schoolvoorbeeld een uitgebreid ondernemingsplan opzetten en iedere kans of risico tot in de details uitwerken, maar om te starten is dit eigenlijk helemaal niet nodig. Als jij weet wat je wilt gaan doen, voor wie en hoe je het wilt gaan doen, dan heb je informatie genoeg om te starten als zelfstandige. 

Heb je een passende bedrijfsnaam bedacht en weet je in welke branche je aan de slag wilt? Dan is het tijd voor een bezoek aan de Kamer van Koophandel. Je moet je hier inschrijven als ondernemer, waarbij je ook direct aan de Belastingdienst laat weten dat je vanaf dat moment ondernemer bent. Vervolgens is het tijd om te zorgen dat er brood op de plank komt, dus dan komen we automatisch aan bij de tweede helft van ‘ZZP bemiddelaar’, namelijk het bemiddelen. 

Hoe word ik bemiddelaar?

Het belangrijkste is dat je een vliegende start maakt. Dat betekent je goed voorbereiden door slimme software, die het jou en de partijen met wie je samenwerkt een stuk eenvoudiger maakt. Afhankelijk van de branche waar jij je in specialiseert, is het essentieel dat je voldoende vakkennis hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet verwachten dat opdrachtgevers en ZZP’er hun toekomst in handen leggen van iemand die helemaal niet weet wat er speelt op de markt. Zorg er dus voor dat je vakinhoudelijk up-to-date bent, dat je voldoende bijscholing volgt en dat je ook op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen. 

Ga op zoek naar opdrachtgevers die via jou opdrachten aanbieden aan zelfstandigen. Uiteraard moet je ook zelfstandigen zoeken, die in jouw speelveld willen, kunnen en mogen werken. Je bouwt langzamerhand een portfolio op van partijen die je op een later moment aan elkaar kunt koppelen. Zelf maak jij als bemiddelaar geen onderdeel uit van de overeenkomsten, je bent enkel en alleen de tussenpersoon. 

Aan de slag als ZZP bemiddelaar

Nu je weet hoe jij je optimaal voorbereid op een vliegende start als ZZP bemiddelaar, is het tijd om een stappenplan erbij te pakken. Er is momenteel sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt, wat het een ideaal moment maakt om te starten. Werk is er in overvloed, waardoor opdrachtgevers waarschijnlijk graag met jou samenwerken. Kunst is natuurlijk wel om de juiste zelfstandigen te vinden, die voor die opdrachtgevers willen werken.

In een eerder artikel schreven we al over het starten van een bemiddelingsbureau, dus wil je direct aan de slag? Lees dan dit artikel!

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je advies? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Adviesgesprek inplannen
Volledig vrijblijvend
Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: