This is some text inside of a div block.
March 15, 2022

Opleidingsmogelijkheden voor jouw ZZP'ers

Vanaf 1 maart is het mogelijk om gebruik maken van het STAP-budget voor werk gerelateerde opleidingen. Het STAP-budget geeft iedere volwassene met een relatie tot de arbeidsmarkt jaarlijks de mogelijkheid om 1000 euro aan subsidie aan te vragen. Dit bedrag kan worden gebruikt voor scholing en ontwikkeling. Dit geeft mogelijkheden voor het volgen van een cursus, training of opleiding van dit budget. De regeling is opgezet met het doel om iedereen de kans te geven zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Wil jij jouw ZZP’ers helpen om zich te onderscheiden van de rest? Hieronder meer informatie over wat deze regeling precies inhoudt en wanneer je hiervoor een aanvraag kunt doen.

Wat is STAP precies?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het budget is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarkt gerelateerde opleidingen of trainingen. Het is dus niet te gebruiken voor hobbymatige scholing, zoals gitaarles of een fotografie cursus. Het is echt bedoeld om de positie van werknemers en ZZP’ers op de arbeidsmarkt te verbeteren.  

Minister van Gennip geeft hierover de volgende uitleg: “Ik vind het belangrijk dat mensen de ruimte krijgen om zich te kunnen om-, op- of bijscholen. Dit belang neemt toe nu we steeds verder uit de coronacrisis komen en de economie zich snel herstelt. Met STAP wil ik mensen motiveren om zich professioneel te blijven ontwikkelen. Zeker voor mensen die nu aan de zijlijn staan hoop ik dat deze €1.000 helpt om opnieuw aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.”  

Voor 1 maart was het mogelijk om bij je aangifte inkomstenbelasting je scholingskosten af te trekken. Deze regeling bleek te complex te zijn voor veel mensen. Vooral praktisch geschoolde, ouderen of mensen met lagere inkomens maakte nauwelijks gebruik van deze mogelijkheid. De minister verwacht met de nieuwe STAP-regeling dat deze verschillen kleiner worden. Iedereen kan op een makkelijkere manier gebruik maken van het geld. Ook hoeven de bedragen niet eerst voorgeschoten te worden want de overheid betaald het bedrag rechtstreeks aan de opleider.

Toegevoegde waarde van een intermediair

In jouw rol als intermediair zou je hier een stap verder kunnen gaan en jouw ZZP’ers helpen bij de aanvraag. Je stimuleert ze op deze manier in hun groei en om het beste uit hun onderneming te halen. Je kunt bij je opdrachtgevers aantonen dat jouw zzp’ers een meerwaarde bieden ten opzichte van andere. Andersom kun je ook jouw meerwaarde als intermediair richting de ZZP’ers onderstrepen, jij bent namelijk degene die ze hiermee kan helpen. Maar je zou natuurlijk ook zelf gebruik kunnen maken van deze regeling. De kans is groot dat jij zelf ook aan de ruime voorwaarden voldoet.

Welke opleidingen worden vergoed?

Dat kun je doen door een opleiding, cursus of training te volgen. Op de website STAP-Budget | Campagnes | Hoe werkt Nederland staat een overzicht welke opleidingen allemaal vallen onder het budget. Heb je zelf al een opleiding gevonden? In het scholingsregister kun je controleren of deze al wordt vergoed.

Wil je in aanmerking komen voor het STAP-budget, dan moet je je eerst aanmelden bij de gewenste opleiding. Met het aanmeldbewijs kun je naar de STAP-portaal van het UWV. Hier wordt dan de afweging gemaakt of je aanvraag af of goed wordt gekeurd. Goed keuring hangt niet alleen af van de opleider, ook wordt gekeken naar het budget van de overheid. In totaal is er dit jaar 160 miljoen beschikbaar voor STAP-subsidies. Dit budget loopt komende jaren op naar 200 miljoen.

Wanneer kan STAP aangevraagd worden?  

In 2022 zijn er 5 tijdvakken wanneer je je kunt aanmelden voor het STAP-budget. Vanaf volgend jaar gaat het om 6 tijdvakken. Het eerste tijdvak in 2022 was maart-april. Voor dit tijdvak was het budget binnen een week al op. De volgende kans om je aan te melden is voor tijdvak mei-juni, dan juli-augustus en zo verder tot het einde van het jaar. Wat betreft het specifieke moment waarop je het STAP-budget gaat aanvragen zijn er twee belangrijke zaken om rekening mee te houden:  

  • De scholingsactiviteit moet beginnen binnen 3 maanden na het afloop van het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd.
  • Om de aanvraag goed te kunnen verwerken moet er 4 weken zitten tussen de aanvraag van het budget en de start van de opleiding.

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Mardi Puts
Marketing- & Communicatiemedewerker

Deel dit bericht op: