This is some text inside of a div block.
June 21, 2022

Wat levert een bemiddelingsbureau op?

Als je een bemiddelingsbureau wilt starten, dan komt er punt waarop je onderzoek gaat doen. Wat levert een bemiddelingsbureau op? Hoe vind ik zzp’ers en opdrachtgevers? Aan welke wet- en regelgeving moet ik voldoen? Het is uiteraard afhankelijk van de branche waar je in opereert, maar we zullen proberen om je verdiensten als intermediair in te schatten. 

Wat verdien je als intermediair?

Als intermediair zorg je ervoor dat opdrachtgever en zelfstandige aan elkaar gekoppeld worden. Omdat je beide partijen energie, kosten en tijd bespaart, verdien jij een soort bemiddelingsfee. We noemen dit ook wel de marge en deze is afhankelijk van de branche, waarin je werkt. Ook speelt je autoriteit mee en is het afhankelijk van de soort partijen met wie je werkt. 

We schreven hier eerder een artikel over en de gemiddelde marge ligt tussen de 15 en 20% van de totale som. Er zijn ook bureaus die meer in rekening brengen, maar dit zorgt voor best wat ophef onder de zelfstandigen. Je weet nu het percentage, maar is dit alles waarmee je geld kunt verdienen?

Je omzet als bemiddelingsbureau

Het staat als een paal boven water dat bemiddelingsbureaus gewenst zijn. Een groot deel van de zelfstandigen maakt gebruik van deze dienstverlening, want het scheelt tijd én kostbare acquisitiekosten. Dit zijn de punten waarop je kunt verdienen als intermediair:

  • Een bemiddelingsfee, die op ieder uur, iedere opdracht of iedere oplevering wordt ingehouden. Dit is dus vaak tussen 15 en 20% per opdracht;
  • Daarbij zijn er bemiddelingsbureaus die een eenmalige vaste fee in rekening brengen. Dit is zeldzaam, maar kun je natuurlijk best overwegen. 

Let er wel op dat je niet van twee walletjes mag eten. Er worden door intermediairs wel eens zaken over het hoofd gezien, waardoor je kosten in rekening brengt bij zowel de opdrachtgever, als de zzp’er. Een bemiddelingscommissie mag je slechts bij één partij in rekening brengen, maar ook bij grote aanbieders gaat dit wel eens fout. 

In 2020 kwam Airbnb voor de rechter, omdat ze aan beide kanten kosten in rekening brachten. De rechtbank besloot dat ‘tweezijdige bemiddeling’ in strijd is met de wet, waardoor Airbnb de werkwijze en het beleid moest aanpassen. 

Gemiddelde omzet bemiddelingsbureau

Het is moeilijk om hier een waarde aan te hangen, aangezien het per bureau zal verschillen. Het lijkt misschien in beginsel moeilijk om een volwaardig loon om te zetten, omdat je slechts 15 tot 20% van het loon van de zelfstandige ontvangt, maar niets is minder waar. Je hoeft de werkzaamheden namelijk niet zelf uit te voeren, waardoor je direct door kunt gaan naar het zoeken van nieuwe zzp’ers en opdrachtgevers. 

Door gebruik te maken van de backoffice van GoodWorx, maak je het jezelf als intermediair nóg eenvoudiger. We nemen het screeningsproces, de urenregistratie en de facturatie uit handen. Hierdoor kun jij je concentreren op wat jij het beste doet: het koppelen van de juiste partijen. 

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je advies? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Adviesgesprek inplannen
Volledig vrijblijvend
Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: