This is some text inside of a div block.
June 14, 2022

Welke verzekering moet je afsluiten als intermediair?

Je kunt je vrijwel overal tegen verzekeren, maar is elke dekking ook gewenst of noodzakelijk? Als intermediair ben je ondernemer en loop je dus ook andere risico’s, dan iemand die gewoon in loondienst is. Wat voor verzekeringen bestaan er voor bedrijven en welke heb je als intermediair nodig?

Verzekeren als ondernemer in 2022

Nederlanders houden nogal van zekerheid en voorspelbaarheid, dus het is niet voor niets dat ons land nogal bovenop de verzekeringen zit. Dit is de verzekeringen waar je écht niet omheen kunt in 2022:

Ziektekostenverzekering

Uiteraard is een ziektekostenverzekering in ons land essentieel, vandaar dat het een basisverzekering heet. Alle standaardzorg zit in dit pakket, waardoor je behandelingen in de basis vergoed worden. Er zijn steeds meer uitzonderingen en uitsluitingen, dus wees je bewust van de impact als er iets níet gedekt wordt! 

Wat vaak in één adem wordt genoemd is de premie volksverzekeringen. Deze premie komt standaard uit het sociale potje, waar je door middel van je aangifte inkomstenbelasting aan bijdraagt. Als je gewoon tijdig je aangiftes doet én betaalt, dan heb je dus op dit vlak niets te vrezen. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Mocht je ziek worden, dan heb je niet alleen goede gezondheidszorg nodig, maar ook de geruststelling dat je inkomsten gewoon doorlopen. Als je morgen een pols breekt, terwijl je jouw geld verdient als pianist, dan baal je toch flink als er geen brood meer op de plank komt.

Daarom is het belangrijk dat je als intermediair een AOV afsluit, zodat je een vangnet hebt in geval van ziekte. Je kunt beleggen, sparen, je aansluiten bij een broodfonds of een verzekering afsluiten. Laat je vooral voorlichten als je twijfelt over wat voor jou verstandig is. 

Rechtsbijstandsverzekering

Als ondernemer hoop je in het dagelijks leven niet te maken te krijgen met juridische gevolgen, maar soms komen ze ineens om de hoek kijken. Een juridisch conflict, zoals bijvoorbeeld tussen intermediair en opdrachtgever, kan flinke kostenposten met zich meebrengen. Denk aan advocaatkosten, proceskosten of hoge kosten van een juridische procedure. Het is aan jou of je hier een verzekering voor wilt afsluiten, of niet. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met deze verzekering bescherm jij jouw bedrijf. Richt jij onverhoopt schade aan bij één van jouw zzp’ers of opdrachtgevers, dan is het fijn om verzekerd te zijn. Het gaat niet alleen om materiële schade, maar ook om letselschade. Stel je hebt een bemiddelingsbureau in de zorg en je hebt iemand die in jouw kantoor gewond raakt door een vallend voorwerp, dan dekt jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering deze kosten. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verre van hetzelfde, want deze verzekering beschermt jou tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout. Stel je bent werkende in de zorg en je zet per ongeluk een niet-gecertificeerd persoon in of een zzp’er maakt een medische indicatiefout, dan heb je natuurlijk al een bezwaard geweten, maar de financiële gevolgen kunnen zeer groot zijn. Deze verzekering beschermt je tegen de gevolgen. 

Pensioenverzekering

Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op, terwijl dit in loondienst vaak wel het geval is. Je kunt beleggen in een pensioenfonds, zelf sparen voor je oudedag of een pensioenverzekering afsluiten. Hierdoor leg je maandelijks een bedrag in en profiteer je ook op fiscaal vlak. Door een aparte pensioenrekening op te zetten, kun je namelijk belastingvriendelijk geld opzij zetten. Dat is de moeite waard!

Inboedelverzekering

Misschien heb je privé wel een inboedelverzekering, maar zakelijk biedt dit helaas geen soelaas. Voor je zakelijke voorraad, computers, machines en inventaris heb je toch echt een aparte verzekering nodig. Je zit dan ook direct goed, wanneer je wordt overvallen door storm- en waterschade of er een brand uitbreekt. Let goed op de voorwaarden van deze verzekering (zijn bijgebouwen of spullen buiten ook verzekerd?) of zijn er clausules die bepaalde voorwaarden scheppen? 

Cyberverzekering

Dit is één van de nieuwste soorten verzekeringen, maar niet minder belangrijk. Als intermediair werk je misschien wel voornamelijk online, dus dan is privacy en cybersecurity ontzettend belangrijk. Wat gebeurt er als jouw systeem met privacygevoelige gegevens van opdrachtgevers en zzp’ers wordt gehackt? Als je website met databases worden onderschept door een cyberaanval? 

Ben jij op zoek naar een veilige, betrouwbare backoffice? Neem absoluut eens contact met ons op!

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je advies? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Adviesgesprek inplannen
Volledig vrijblijvend
Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: